İş

Sadık Çalışanlar Daha Fazla ‘Sömürülen’ Ortaya Çıktı

Çalışma ortamını seven ve doğal olarak her zaman kendi çıkarlarını sunmak isteyen çalışanlar Şirkete ‘sadık’ bir olurlar. Çalışanlardaki bu durum şirket için faydalı olsa da yeni bir araştırmaya göre çalışanın kendisi için pek faydalı olmayabilir.

Duke, West Virginia ve Arizona Eyalet Üniversitelerinden bilim adamları, şirkete olan bağlılığın yöneticiler tarafından kötüye kullanılabileceğine dikkat çekti. Ücretsiz iş veya ek görev gibi durumlarda yöneticiler çoğunlukla sadık çalışanlara odaklanıraçıklığa kavuşmuş.

Bu sonuca nasıl ulaşıldı?

Üç bilim adamı çevrimiçi 1.400’den fazla yönetici teste tabi tutun. Her yönetici, ‘John’ adlı 29 yaşındaki bir çalışanın oynadığı bir senaryoya atıldı. John’un “maliyetleri düşürmeye çalışan” bir şirkette çalışmaksöylendi.

Bu bilgiyi bilen yöneticiler, başlangıçta ücretsiz atamalar ve vardiyalar için John’u seçti. Dahası, senaryo nasıl şekillendirilirse şekillendirilsin, John’un sadakat konusundaki itibarı hala açıkta olduğu sürece, ona daha fazla yük bindirildi.

Farklı senaryolarda yöneticiler, John hakkında aldıkları tavsiye mektubunda dürüstlük veya adalet gibi diğer olumlu özellikler hakkında da bilgilendirildi. Ancak yöneticiler, özellikle ‘sadakat’ özelliği taşıyan harflerin yer aldığı senaryoda John’a ek iş veriyorlardı.

İşleri kabul etmek ‘sadakat’ demektir:

Çalışmada, John’un işleri kabul etmesi Yöneticiler onu nasıl görüyor?John’un ek işleri kabul ettiğini belirten mektuplarda John’u bir sadık olarak değerlendiren Yöneticileri etkilediği de gösterildi.

Bilim adamlarına göre bu durum sadece yöneticilerin kötü niyetinden kaynaklanmıyor:

Sadık çalışanlara verilen fazladan işler, bilim insanlarına kıyasla yöneticilerin tamamen kötü niyetli olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine “yöneticiler” etik körlüğe ‘ dikkat çekilir. Diğer bir deyişle yönetici, ‘sadık’ çalışanına uygun niyetlere sahip olmasına ve o çalışanın yeteneklerine ve sadakatine güvendiği için ona bir misyon vermesine rağmen, üzerine bindirdiği yükün etkisinin farkında olmayabilir ve bunu böyle değerlendirebilir. normal.

Araştırma, Deneysel Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlandı.

muratpasa-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu